Kuinka käyttää LED-kasvisvaloja sisäkasveille

Olitpa sitten kasvattamassa harvinaista lajikukkaa tai yksinkertaisesti kasvattamassa yrttejä ja kasviksia ruokapöytään, LED-kasvatusvalot voivat auttaa sinua viljelemään erilaisia kasveja sisätiloissa.

Kasvattaminen sisätiloissa antaa sinulle useita etuja ulkopuutarhaan verrattuna. Ilmeisin on, että voit paremmin hallita lämpötilaa. Useimmilla kasveilla on kapea lämpötila, joissa ne tuottavat kukkia tai hedelmiä.

Toinen tekijä, jota voit hallita sisätilojen kasvuympäristössä, on kosteustaso. Vaikka jotkut kasvit rakastavat kosteaa ilmaa, toiset ovat alttiita taudeille samoissa olosuhteissa. Vaihtoehtoisesti monet mehikasvit ja kaktukset suosivat kuivaa ympäristöä, jota voit tarjota ilmastoidussa tilassa.

Ulkopuutarhalla on kuitenkin yksi selkeä etu sisäpuutarhaan, ja se on ylijäämä tarvittavasta auringonvalosta, jota niin monet kasvit tarvitsevat menestyäkseen.

Onneksi LED-kasvatusvalot voivat tarjota kaiken valon, jota kasvit tarvitsevat - tehokkaasti ja edullisesti.

Mitä led-kasvivalot ovat?

LED (valoa säteilevä diodi) kasvatusvalot tarjoavat energiatehokkaan vaihtoehdon sisäpuutarhaan. Ne on valmistettu käyttämällä kahta erityyppistä puolijohdetta sirun sisällä, toinen negatiivisella latauksella (elektronit) ja toinen positiivisella latauksella (reiät). Nämä kaksi erotetaan "energiakuilulla".

Kun siruun levitetään sähköä, elektronit stimuloidaan, ja kun yksi putoaa yhteen rei'istä, rekombinaatio tapahtuu, ja tämä luo valon fotonin. Näin LED-valot toimivat.

LED-kasvatusvalot on erityisesti suunniteltu säteilemään oikeanlaista valoa kasvien kasvattamiseen sisätiloissa.

LED-sisätilojen kasvivalojen käyttö

Ennen kuin juokset ulos ja ostat halpoja LED-lamppuja, sinun on ymmärrettävä, miten ne toimivat kasvien hoitamiseksi.

Sinun on tiedettävä, minkä tyyppisiä LED-kasvatusvaloja tarvitset eri kasvityypeille. Lajista ja puutarhatavoitteistasi riippuen sinun on tiedettävä, kuinka monta tuntia valoa he tarvitsevat.

Mikä tärkeintä, sinun on ymmärrettävä, miten LED-valosi väri vaikuttaa kasveihin.

Auringonvalo sisältää oikean spektrin - tai värit - valon terveille kasveille. Kun näet sateen luoman sateenkaaren, auringon valo hajoaa eri väreihin. Tätä värivalikoimaa kutsutaan valospektriksi ja näet värit, jotka näkyvät ihmissilmälle.

Valo mitataan sähkömagneettisen säteilyn avulla. Valon koko kirjo sisältää myös näkymättömän valon, kuten ultraviolettivalon (<400 nanometriä) ja infrapunavalon (>400 nanometriä). Se käsittää myös mikroaallot ja radioaallot.

Nämä värit edustavat valon eri aallonpituuksia ja jokaisella näkyvän spektrin värillä on eri aallonpituus, 700 nanometristä 400 nanometriin.

Mikä on paras värispektri kasveille?

Yksi kasvien kasvattamisen kriittisistä näkökohdista sisätiloissa on käytetyn valon väri. Värit, joita näemme spektrin kummassakin päässä - punainen ja sininen - vaikuttavat eniten kasvien kasvuun. Ja jokainen väri vaikuttaa kasveihin eri tavoin.

Kasvit reagoivat eri tavalla valospektrin erillisiin väreihin, ja jotta asiat olisivat sekavampia, ne tarvitsevat eriväristä valoa kehitysvaiheestaan riippuen.

Lyhyesti sanottuna kasvit tarvitsevat eriväristä valoa, kun ne itävät siemenistä kuin silloin, kun ne ovat valmiita kukkimaan.

Kasvit reagoivat näkyvään spektriin - 400-700 nanometriin, koska tämä alue stimuloi fotosynteesiä.

Kasvit imevät enemmän valoa punaisesta ja sinisestä spektristä, heijastaen enemmän vihreää ja keltaista valoa, mikä selittää niiden rehevän vihreän värin.

Joten minkä tahansa kasvivalon on annettava riittävästi valoa punaisella ja sinisellä aallonpituudella.

Punainen valo

Punaisen valon aallonpituus on muita värejä pidempi, ja kasveille kriittisin niistä on 640–680 nanometriä.

Punainen valo stimuloi varsien ja kukkien kasvua ja lisää hedelmien tuotantoa. Se auttaa myös klorofyllin tuotannossa.

Sisäpuutarhurien on käytettävä valoa valospektrin punaisella nauhalla, jos he haluavat kasviensa kukkivan. Punainen valo on tarpeen myös vihannesten kasvattamiseen sisätiloissa.

Sininen valo

Valo spektrin sinisessä osassa on kasvien kriittisin väri. Sininen valo 430-450 nanometrin alueella on tärkein. Stimuloivan fotosynteesin kanssa sininen valo on paras värispektri kasvulle ja vahvojen juurien kehittymiselle.

Monet sisäpuutarhurit käyttävät sinistä valoa taimien idättämiseen, kun ne ovat juuren ja varren kasvun alkuvaiheessa.


Keltainen ja vihreä valo

Vaikka värit eivät ole yhtä kriittisiä kehitykselle kuin sininen ja punainen valo, kasvit käyttävät vihreää ja keltaista valoa fotosynteesiin.

UV-valo

Vaikka suurempi altistus UV-valolle lyhyemmällä aallonpituusalueella voi stressata kasveja, UV-valo lähempänä näkyvää spektriä voi usein lisätä monien yrttien tuottoa, kuten makea basilika ja kiinalainen lakritsi.

Tämä on erityisen tärkeää haihtuvien öljyjen määrän lisäämiseksi kasveissa, jotka on tarkoitettu käytettäväksi valmistettaessa eteerisiä öljyjä, kuten viherminttua ja piparminttua. Nämä haihtuvat öljyt antavat myös kulinaariselle yrtille niiden erottuvan maun ruoanlaitossa.

Infrapunavalo

Infrapunavalolla – jota joskus kutsutaan "paljon punaiseksi valoksi", on erityinen rooli kasvien kehittämisessä. Kasvit käyttävät fytokromeja absorboimaan punaista ja infrapunavaloa, ja nämä fotoreseptorit säätelevät kasvin vuorokausirytmiä sekä siementen itämisen, lepotilan ja kukinnan ajoitusta.

Jotkut kasvit reagoivat infrapunavaloon kukkimalla ja hedelmien tuotannolla, mukaan lukien suositut vihannekset, kuten tomaatit ja kurkut. Puutarhurien, jotka viljelevät kukkivia kasveja sisätiloissa, kuten afrikkalaisia orvokkeja ja orkideaa, tulisi etsiä LED-kasvatusvaloja, jotka tuottavat infrapunavaloa.

Mikä on paras valon voimakkuus kasveille?

Voit olettaa, että mitä voimakkaampi LED-kasvatusvalosi ovat, sitä parempia ne ovat sisäkasveillesi. Tämä on kuitenkin vain osittain totta.

Valon voimakkuus mitataan muodossa "PAR" - joka tarkoittaa fotosynteettistä aktiivista säteilyä. Lyhyesti sanottuna tämä mittaus ilmaisee, kuinka paljon valoa kasvatusvalot antavat, jota kasvisi voivat todella käyttää. Tämä auttaa tunnistamaan, mitkä kasvavat valot tuottavat valoa spektrin oikealla aallonpituudella parhaiden tulosten saamiseksi.

Voit tarkistaa tämän yksinkertaisella PAR-mittarilla. Mikä parasta, voit tarkistaa sisäpuutarhasi eri alueet varmistaaksesi, että valo on hyvin jakautunut.

Joten vaikka saatat ajatella, että voimakkuus on kriittinen tekijä, kannattaa ennemmin keskittyä valon laatuun. Voimakkuutta on helppo säätää siirtämällä LED-kasvatusvalot lähemmäksi tai kauemmaksi kasveista.

LED-kasvatusvalojen käytön edut

Hortonomit ovat kasvattaneet kasveja sisätiloissa jo vuosia käyttämällä loisteputki-, HID- ja hehkulamppuvalaistusta. Mutta viimeaikaiset edistysaskeleet LED-tekniikassa ovat tehneet niistä monien sisäpuutarhurien työkaluja.

Ne tarjoavat selkeitä etuja verrattuna vanhanaikaisiin valaistusjärjestelmiin.

Ensinnäkin ne ovat erittäin kestäviä ja tarjoavat vuosien käytön pienellä investoinnilla. LED-kasvatusvalot tarjoavat 50 000 tuntia - noin 12 vuoden käytön, kun niitä käytetään 12 tuntia päivässä. Vaikka loisteputket tarjoavat parhaimmillaan 20 000 tunnin käyttöiän, niiden laatu puutarhasovelluksissa alkaa heikentyä jo vuoden käytön jälkeen.

LED-valot ovat viileämpiä. Ne tuottavat paljon vähemmän lämpöä kuin perinteinen valaistus. Tämä tarkoittaa, että voit sijoittaa ne lähemmäksi kasvisi lehtiä pelkäämättä polttamista.

Se tarkoittaa myös sitä, että tapaturmaisen tulipalon riski on pienempi ja ilmanvaihdon tarve on pienempi. Monet ihmiset, jotka pitävät puutarhaa sisätiloissa keinovalolla, huomaavat, että se voi lisätä merkittävästi heidän kotiensa lämpökuormaa. Tämä tarkoittaa suurempaa rasitusta ilmastointijärjestelmään ja lompakkoosi.

Lopuksi, yksi suosituimmista eduista LED-kasvatusvalojen käytössä on, että ne käyttävät niin paljon vähemmän sähköä kuin muut tyypit. Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan LED-valot käyttävät 75 prosenttia vähemmän energiaa ja kestävät 25 kertaa kauemmin kuin hehkuvalot.

Kuinka pitkiä aikoja LED-kasvivaloja kannattaa käyttää?

Useimmat kasvit vaativat pitkiä päiviä auringonvaloa kukintaan, minkä vuoksi kesä on paras aika vihannesten kasvattamiseen ulkona.

Kasvien altistaminen 12 tunnin valolle päivässä on suositeltavaa. Mutta muista, että kasvisi tarvitsevat myös pimeää ja aikaa levätä.

Kuinka kauas kasveistani minun pitäisi sijoittaa LED-kasvivaloni?

Yksi LED-merkkien käytön suurimmista eduista on, että ne tuottavat hyvin vähän lämpöä, joten voit sijoittaa ne lähelle kasvejasi huolehtimatta niiden polttamisesta.

Minkä väriset LED-kasvivalot minun pitäisi hankkia?

Kun idätät taimia, haluat ehkä käyttää vain sinertävää valoa, jotta kasvit kasvavat nopeasti. Kun kasvit ovat kasvaneet riittävästi, voit lisätä punaista valoa kannustaaksesi kasveja kukkimaan ja tuottamaan hedelmiä.