Tehokkuus ja säästö: Lähes kaikki tavat säästää energiaa kotona ja toimistolla

Energiaa käytetään kotona monin tavoin, ehkä enemmän kuin tajuatkaan. Jotta moderni koti toimisi tehokkaasti, jokaisessa talon huoneessa on oltava riittävästi energiaa erilaisten laitteiden ja elektronisten laitteiden käyttämiseen.

Nykyaikaiset kotitaloudet tarvitsevat paljon enemmän energiaa asukkaidensa tarpeisiin kuin kodit menneisyydessä, ja tarvittava energian määrä kasvaa edelleen. Asunnonomistajana saatat joutua maksamaan sähköstä enemmän tulevana vuonna. Jos omistat vanhemman kodin, saatat kysyä itseltäsi, onko aika kasvattaa sulakekokoa, jotta energian tarve pystytään kattamaan myös tulevaisuudessa.

Kasvava energian tarve on väistämätöntä asuttaessa modernissa kodissa. Ilmastoinnista pesukoneeseen ja kuivausrumpuun energiaa käytetään jatkuvasti koko päivän ajan. Hyvä uutinen on, että on monia tapoja vähentää kodin energiankulutusta säilyttäen silti tehokkuus. Siirtymällä energiatehokkaaseen laitteeseen, vähentämällä sähkölaitteiden tarvetta ja parantamalla energiatehokkuutta muilla tavoin voit säästää energiaa ja säästää kotisi sähkölaskuissa.

Mikä kuluttaa eniten energiaa kotona?

Sanotaan, että keskimääräinen energiaan käytetty summa kodissa vuoden aikana on noin 1370 dollaria, ja 35% siitä energiasta menee hukkaan. Asunnonomistajat, jotka vähentävät energiankulutustaan, säästävät satoja dollareita vuodessa tai tuhansia dollareita vuosikymmenen aikana.

Sen selvittäminen, mitkä laitteet käyttävät eniten energiaa, on yksi ensiaskeleista, joilla voit vähentää vuosittain käytettävää energiaa. Kun tiedät, mihin energiaa kuluu

on helpompaa ja tehdä päätöksiä, jotka voivat auttaa sinua vähentämään yleistä energian käyttöäsi.

Jäähdytys ja lämmitys

Kodin suurin energiaa kuluttava laite on ilmanvaihtojärjestelmä ja tarkemmin sanottuna ilmastointilaite. Ilmastointilaite on monimutkainen laite, ne toimivat pumppaamalla kylmäainetta putkien läpi vaihtelevilla paineilla joko absorboimaan tai vapauttamaan lämpöä riippuen siitä, missä syklissä jäähdytyslaite on. Kaikki tämä työ vaatii paljon sähköä. Ilmastointilaitekäyttö voi kattaa jopa 47% sähkölaskuistasi kesällä.

Ongelmia, jotka voivat saada ilmastointilaiteesi käyttämään enemmän energiaa kuin on tarpeen, ovat:

• Asetat ilmastointilaiteesi käymään koko kesäksi. Jos asetat ilmastointilaiteesi "päällä"-asetukseen automaattisen asetuksen sijaan, ilmastointipuhallin käy koko ajan, vaikka se ei viilentäisi kotiasi.

• Ilmastointilaitteessasi on mekaaninen ongelma. Jotkin mekaaniset ongelmat voivat heikentää ilmastointilaiteesi tehokkuutta, mikä puolestaan voi pakottaa sen työskentelemään kovemmin ja pidempään vain pysyäkseen jäähdytystarpeissasi.

• Ilmastointilaite on 10 vuotta vanha tai vanhempi. Energiatehokkaimmat ilmastointilaiteet on kehitetty viime vuosina; vanhemmat ilmastointilaiteet toimivat erittäin tehottomasti.

• Ilmastointilaite on väärin mitoitettu kotiisi. Talon kokosi nähden liian pieni ilmastointilaite voi joutua käymään koko ajan, mikä puolestaan voi kasvattaa sähkölaskujasi.

Jos haluat säästää rahaa ilmastointikustannuksissasi, aloita arvioimalla ilmastointilaitteen kunto ja tehokkuus ammattilaisen avulla. Ammattilainen voi antaa sinulle ehdotuksia, jotka voivat auttaa vähentämään energiankulutustasi. Ammattilainen voi esimerkiksi suositella korjauksia, jotka voivat auttaa ilmastointilaitetta toimimaan tehokkaammin, tai ehdottaa laitteen vaihtamista uuteen. Jos päätät vaihtaa ilmastointilaitetta, keskustele asentajan kanssa selvittääksesi, mikä energiatehokas malli on sinulle paras.

Lämminvesivaraaja

Sähkötoimiset lämminvesivaraajat voivat kattaa jopa 14% sähkölaskusta

Lämminvesivaraajat käyttävät ikääntyessään enemmän energiaa ja muuttuvat tehottomiksi. Yksi syy tähän on se, että vedenlämmittimillä on taipumus rakentaa sedimenttiä, mikä estää lämmityselementtejä kuumentamasta vettä riittävästi. Tämä saa vedenlämmittimen lämmittämään enemmän kuin pitäisi olla tarpeen, usein ilman, että saavutetaan oikeaa käyttöveden lämpötilaa.

Tämä ongelma voidaan välttää puhdistamalla lämminvesivaraaja rutiininomaisesti ja tyhjentämällä sedimentti pohjasta. Tämä voidaan tehdä tee-se-itse-projektina tai putkimiehen avulla. Lämminvesivaraajat kestävät vain noin 10 vuotta, ja kun ne lakkaavat toimimasta, niihin syntyy usein vuotoja, jotka voivat aiheuttaa kalliita vahinkoja. Jos sinulla on vanha lämminvesivaraaja, joka on tehoton, voit säästää rahaa ja välttää sotkuisen ongelman ostamalla uuden lämminvesivaraajan.

Pesukone ja kuivausrumpu

Pesukoneen ja kuivausrummun käyttö muodostaa noin 13 % sähkölaskusta. Vanhojen laitteiden korvaaminen uusilla ja tehokkaammilla laitteilla voi auttaa säästämään rahaa ja käyttämään energiaasi tehokkaammin kotona. On kuitenkin monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon, ennen kuin vaihdat jommankumman laitteen.

Kuivausrumpu

Etsitkö tapaa saada kuivausrummun toimimaan tehokkaammin? Puhdista tuuletusaukko säännöllisesti sen suorituskyvyn parantamiseksi. Tukkeutunut kuivausventtiili voi vaikeuttaa vaatteiden kuivaamista, mikä puolestaan voi pakottaa kuivaimen tottumaan pidempään, jolloin se käyttää enemmän energiaa. Puhdista kuivaimen tuuletusaukko säännöllisesti tämän ongelman välttämiseksi.

Muita vinkkejä energian säästämiseen vaatteiden kuivaamiseen ovat:

• Ilmankuivaus aina kun mahdollista

• Täytä uudestaan kuivausrummun ollessa vielä lämmin

• Älä yli täytä kuivausrumpua.

• Käytä kuivausrumpua pienemmällä lämpöasetuksella, vaikka se tarkoittaisi, että kuivaus kestää hieman pidempään

• Kuivaa kevyemmät vaatteet erillään raskaammista vaatteista

• Lämpöpumppu kuivausrummut ovat 20-30% tehokkaampia

• Käytä kosteusanturia koneen pysäyttämiseksi

Pesukone

Kun pesukone käy kylmällä vedellä, suurin osa energiankulutuksesta tulee rummun ravistamisesta, mikä vaatii moottoria pyörittämään rumpua toistuvasti. Kun pesukone on käy kuumalla vedellä, veden lämmityskustannukset ovat kuitenkin 90% pesukustannuksista. Toisin sanoen voit säästää paljon energiaa pesemällä enemmän pyykkiä kylmällä syklillä aina, kun se on tarkoituksenmukaista. Muita tapoja säästää energiaa pesutottumusten kautta ovat:

• ENERGY STAR -tuotteiden ostaminen pesukonetta vaihdettaessa.

• Pesukoneen huoltaminen säännöllisesti.

• Pese täysiä koneellisia - pesukoneesi käyttää saman määrän energiaa riippumatta siitä, kuinka täynnä se on!

Valaistus

Valaistus muodostaa noin 12% sähkölaskustasi, mutta se riippuu siitä, millaisia lamppuja käytät. Vuosia sitten jokainen koti käytti hehkulamppuja valaistakseen kotinsa. Nykyään useimmat asunnonomistajat käyttävät energiatehokkaiden polttimoiden yhdistelmää. Markkinoilla on monenlaisia energiatehokkaita lamppuja, joten voit valita lamppuja, jotka sopivat budjettiisi ja näyttävät kodissasi parhailta.

Kompaktit loistelamput (CTL)

Nämä lamput käyttävät noin 1/4 energiaa tavallisena hehkulamppuna, mutta kestävät 10 kertaa niin kauan. Tunnistat todennäköisesti nämä lamput näkyvissä, koska ne on valmistettu kiharalasista ja ne olivat ensimmäisiä energiatehokkaita lamppuja, joita myytiin loppukäyttäjälle.

Valoa lähettävät diodit (LED-valot)

LED-valot käyttävät noin neljänneksen hehkulampun energiasta, mutta ne kestävät jopa 25 kertaa kauemmin. LED-valoista on nopeasti tulossa yleisimpiä hehkulamppujen korvaajia, koska kestoikä on pitkä ja energiatehokkuus on huippu luokkaa. Jotkut asunnonomistajat välttelevät LED-lamppuja, koska ne voivat olla herkkiä. LED-valojen käyttö väärässä valaisimessa voi aiheuttaa lampun vikaantumaan aiemmin.

Älykkäät lamput

Älykkäät lamput voidaan ottaa päälle ja pois päältä ajastimen mukaan, ja ne voidaan myös ottaa päälle tai pois päältä sovelluksella, vaikka et olisi kotona. Älykkäät lamput voivat säästää energiaa, koska niitä voidaan ohjata niin helposti.

Muita vinkkejä

Riippumatta siitä, minkä tyyppisen hehkulampun asennat, on monia tapoja, joilla voit säästää energiaa käyttämällä valoa kotonasi.

• Käytä luonnonvaloa aina, kun sitä on saatavilla.

• Pidä verhot auki ja vaihda raskaat, tummat verhot kevyempiin.

• Leikkaa pensaita ja puita, jotka estävät luonnonvalon pääsyn kotiin.

• Asenna päivänvalojärjestelmä tuomaan luonnonvaloa sisätiloihin.

• Ota tavaksi sammuttaa valot heti, kun poistut huoneesta.

Vampyyri laitteet

Vampyyrilaitteet käyttävät energiaa, vaikka ne olisivat sammutettuja. Tämä ryhmä sisältää tietokoneet, pelikonsolit, tulostimet, reitittimet ja muut. Jotkut lähteet sanovat, että vampyyrilaitteiden osuus voi olla jopa 20% energialaskustasi riippuen siitä, millainen elektroniikka on kotonasi ja kuinka monta elektroniikkaa on aina kytkettynä. Yleisiä vampyyrilaitteita ovat:

• Stereot

• Tulostimet

• Pöytätietokoneet

• Autotallin ovenavaajat

• Videopelikonsolit

Jotkin näistä laitteista käyttävät valmiustilassa lähes saman verran energiaa kuin silloin, kun ne ovat päällä. Myös muut laitteet, jotka ovat koko ajan kytkettynä ja toiminnassa, kuten mikroaaltouunit ja digitaaliset kellot, kasvattavat sähkön käyttöä talossasi.

Voit tehdä monia asioita, jotta kodinkoneet eivät kuluttaisi energiaa kotonasi, kuten:

• Laitteiden irrotus, kun niitä ei käytetä

• Useiden vampyyrilaitteiden kytkeminen jatkojohtoon ja jatkojohdon sammuttaminen tai irrottaminen, kun mitään laitteita ei käytetä

• Älykkäät ratkaisut virran katkaisemiseksi

• ENERGY STAR -luokiteltujen laitteiden ja laitteiden ostaminen

Vaikka ei ole aina käytännöllistä irrottaa kaikkia laitteita, joita et käytä, niiden laitteiden irrottaminen, joita ei käytetä usein, on hyvä alku.

Kuinka säästää energiaa kotona

On monia tapoja säästää energiaa kotona. Voit aloittaa toteuttamalla seuraavat 10 ehdotusta, mutta älä rajoita itseäsi. Tekemällä enemmän tutkimusta ja ajattelemalla luovasti voit vähentää kotisi energiankulutusta harppauksin.

Arvioi ja säädä päivittäisiä tapojasi

Muutkin kuin laitteesi tuhlaavat energiaa - käyttäytymisesi ja tapa, jolla käytät laitteitasi, edistävät myös energiajätettä. Arvioi tapaa, jolla käytät energiaa koko päivän, ja tee muutoksia tottumuksiin, kun huomaat itsesi käyttävän energiaa.

• Sammuta valot, kun poistut huoneesta, ja opeta kotitalouksesi jäseniä tekemään samoin.

• Päätä, mitä haluat, ennen kuin avaat jääkaapin.

• Pidä jääkaappisi järjestyksessä, jotta löydät haluamasi ruoan nopeasti.

• Irrota pistoke pistorasiasta, jos se on tyhjä.

• Pese astiat käsin.

• Ripusta vaatteesi kuivumaan.

• Tyhjennä pakastearkku, jos se on enimmäkseen käyttämätön - ja irrota se sitten pistorasiasta.

On todennäköistä, että on olemassa muita käyttäytymismalleja, joita tällä hetkellä käytät, jotka tuhlaavat paljon energiaa. Arvioi kaikki energiankulutuksesi koko päivän ja koko viikon ajan. Tee muutoksia tarpeen mukaan.

Älykkäiden virtajohtojen hyödyntäminen

Älykkäät jatkojohdot ja pistokkeet ovat suunniteltu valvomaan kytkettyjä laitteita. Kun laite on valmiustilassa, älykäs virtajohto katkaisee laitteen virran, mikä vähentää vampyyrilaitteiden energiankulutusta.

Miten ne toimivat? Kuvittele, että olet kytkenyt tulostimen älykkääseen virtajohtoon. Kun olet lopettanut tulostimen käytön, se siirtyy valmiustilaan ja sen virrankulutus laskee. Virtajohto havaitsee virrankäytön laskun ja katkaisee piirin virran, jolloin muut piirit jatkavat.

Älykkäissä jatkojohdoissa on myös yksi tai kaksi piiriä, jotka pysyvät päällä koko ajan. Nämä piirit ovat hyviä kytkemään jotain, joka on aina jättävä päälle, kuten digitaalinen kello.

Päivitä termostaatit älykkäiksi

Älykkäät termostaatit ovat yksi markkinoiden vaikuttavimmista "älylaitteista". Ne toimivat opettelemalla lämmitys- ja jäähdytysasetuksesi ja säätämällä sitten kodin lämmitys- ja jäähdytystoimintaa näiden mieltymysten perusteella.

Älykkäiden termostaattien käytössä on erilaisia työkaluja, jotka tekevät tämän mahdolliseksi. Ensinnäkin ne ovat täysin ohjelmoitavissa. Ne voivat myös muodostaa yhteyden Wi-Fi-verkkoon, mikä tarkoittaa, että voit kommunikoida termostaatin kanssa älypuhelimellasi, tabletillasi, tietokoneellasi tai millä tahansa laitteella, joka voi muodostaa yhteyden Internetiin.

Älykkäät termostaatit säästävät rahaa asunnonomistajille säätämällä kodin lämpötilan optimaaliseen lämpötilaan säästääksesi rahaa ja pysyäksesi mukavana. Jotkut älykkäät termostaatit tietävät jopa, milloin tulet kotiin, ja säätävät talosi lämpötilan mukavammaksi juuri ennen paluutasi. Älykkään termostaatin käyttö voi säästää jopa 180 dollaria vuodessa.

Investoi energiatehokkaaseen laitteeseen

Energiatehokkailla laitteilla on yleensä korkeampi hintalappu, mutta niiden käyttökustannukset ovat 9–25 % pienemmät, joten voit säästää rahaa sähkölaskuissa. Mitä kauemmin omistat energiatehokkaita laitteita, sitä enemmän säästät. Etkö ole varma, mitkä laitteet ovat energiatehokkaimpia? Helppo tapa löytää energiatehokas laite on etsiä laitteita, joilla on ENERGY STAR -tarra, mutta siinä on muutakin.

• Vertaa ominaisuuksia. Kaikkia energiatehokkaita laitteita ei ole luotu samanarvoisiksi, joten vertaa kunkin laitteen ominaisuuksia ennen kuin päätät, mikä niistä on sinulle oikea.

• Lue Energiaoppaan etiketti.

Voit säästää eniten energiaa vaihtamalla ensin kodin vanhimmat laitteet, koska vanhemmat laitteet käyttävät yleensä enemmän energiaa kuin uudet laitteet. Tämä koskee erityisesti energiannälkäisiä laitteita, kuten ilmastointilaitetta ja uunia.

Tutki lämminvesivaraajan käyttöä

Lämminvesivaraajan lämmityselementit ovat jatkuvasti käynnissä, jotta säiliön vesi lämpenee. Lämminvesivaraajan käytön tutkiminen ja vedenlämmittimen käyttötavan muutosten tekeminen voivat auttaa säästämään energiaa.

Vähennä kuuman veden käyttöä

Lämminvesivaraajat täytetään kylmällä vedellä. Kun lämmitin täyttyy vedellä, lämmittimen sisällä olevat elementit lämmittävät veden sopivaan lämpötilaan. Kun lämmitin on täynnä, säiliön elementit säilyttävät tämän lämpötilan.

Varaaja kuluttaa vähemmän energiaa lämmitysveteen, jos käytät kuumaa vettä harvemmin, koska kuuman veden ylläpitoon kuluu vähemmän energiaa kuin veden lämmittämiseen kylmästä.

Päivitä varaaja

Jos varaaja on mallia vanhempi, voit vähentää kodin energiankulutusta päivittämällä varaajan uuteen.

Tiivistä kotisi

Eristämällä voit vähentää kodin energiahäviöitä. Eristäminen estää kuuman ilman pääsyn taloon kesällä tai pakenemisen talosta talvella, jolloin voit lämmittää tai jäähdyttää kotisi vähemmällä rahalla (vuoden ajasta riippuen). Tämä voi auttaa sinua pysymään saavuttamaan mukavat olosuhteet, kun lämpötilat ulkona ovat äärimmäisiä.

Tiivistä ovet

Asenna kumi- tai vaahtonauhaa ovien karmeihin estääksesi vedon syntymistä.

Tiivistä ikkunat

Ikkunat voidaan eristää samoilla nauhoilla, joiden avulla voit sulkea ovet. Toinen tapa eristää ikkunat on kääriä ne muoviin tai pystyttää myrskyikkunat.

Mistä tiedät, pitääkö kotisi Tiivistää?

Veto ikkunoiden ja ovien raoista ovat varoitusmerkki siitä, että kodissasi on energiavuotoja. Toinen merkki siitä, että kotisi tarvitsee lisäeristystä on epätasainen lämpötila koko talossa. Jos yksi huone on tunkkainen ja toinen huone on viileä, tämä voi olla merkki siitä, että kodissasi on energiavuoto, ja ilmanvaihtojärjestelmä tekee kovasti töitä kompensoidakseen sitä.

Kodin eristys

Eristys on yksi tapa, jolla voit estää kodin energiavuodot. Eristys löytyy kodin lattiasta, ullakolta ja seinistä. Ikkunoissa ja ulko-ovissa on todennäköisesti myös eristys. Kuten ovien ja ikkunoiden tiivistyksessä voit todeta myös rakenteiden eristysten puutteellisuuden seuraamalla eri tilojen lämpötiloja läpi vuoden. Muita varoitusmerkkejä siitä, että kotisi tarvitsee eristyksen, ovat:

• Ilmanvaihto järjestelmäsi toimii jatkuvasti vain pysyäkseen mukana.

• Sähkölaskusi nousevat jatkuvasti.

• Kotisi tuntuu luonnottoman viileältä talvella ja lämpimältä kesällä, vaikka sinulla olisi automaattinen ilmanvaihto.

Osa eristyksestä voidaan asentaa tee-se-itse-projektina, mutta monet asunnonomistajat päättävät palkata urakoitsijan parantamaan eristystä.

Kausiluonteiset energiansäästövinkit

Kotisi energiankulutus vaihtelee ympäri vuoden ja toiminnan muutosten mukaan. Energiankäytön ymmärtäminen ja sen muuttuminen vuodenajalta toiseen voi auttaa sinua löytämään energiansäästömahdollisuuksia.

kesä

Ilmastointilaiteet käyttävät noin 12 prosenttia Yhdysvaltalaiskotien kokonaisenergiankäytöstä, ja suurin osa tästä energiasta käytetään tietenkin kesällä. Voit käyttää paljon energiaa kodin pitämiseen viileänä käyttämällä ilmastointilaitetta - mutta on muitakin tapoja, joilla parantaa oloasi kuumina päivinä.

• Käy kylmissä suihkuissa.

• Asenna (ja käytä) tuulettimia.

• Avaa ikkunat yöllä, jotta ilma jäähtyy, ja sulje sitten ikkunat päivän aikana, jotta viileä ilma pysyy sisällä.

• Sulje kaihtimet ja verhot, jotta suora auringonvalo ei pääse taloon.

• Syö ulkona pitääksesi keittiön viileänä.

• Jos sinun on syötävä sisällä, valmista aterioita, jotka vaativat vähän tai ei ollenkaan ruoanlaittoa (esimerkiksi: voileipiä tai salaatti).

Jos sinun on käytettävä ilmastointia pitääksesi kotisi viileänä, aseta se ideaali lämpötilaa korkeampaan lämpötilaan ja sammuta yöksi, mikäli lämpötila ulkona laskee yöksi.

talvi

Talvi on kylmä ja pimeä, joten kodin lämmitykseen ja valaistukseen kuluu talvella paljon enemmän energiaa. Jouluvalot, pyhien ruuanlaitto ja kuumien suihkujen ottaminen voivat myös lisätä energiankulutusta. Onneksi on monia asioita, joita voit tehdä rajoittaaksesi energiankulutustasi talvella.

Vaihda ilmanvaihdon suodattimet kuukausittain

Ilmanvaihdon suodatin puhdistaa kodin järjestelmän läpi virtaavan ilman. Likainen suodatin voi pakottaa ilmanvaihto järjestelmän työskentelemään kovemmin kuin on tarpeen, jotta kotisi pysyy mukavana. Suodattimen vaihtamista suositellaan kolmen kuukauden välein tai sen likaantuessa.

Useimmissa ilmavaihto järjestelmissä ilmansuodatin löytyy paluuilmakanavan ja puhaltimen välistä. Poista vanha suodatin ja aseta uusi suodatin paikalleen. Vaihtosuodattimia löytyy rautakaupoista ja kodintarvikeliikkeistä.

Ilmanvaihtokanavien tarkastaminen

Vuotavat kanavat mahdollistavat lämpimän ilman pääsyn kodin osiin, joita ei tarvitse lämmittää, kuten ullakolle. Tarkista kanavat vuotojen varalta ja sulje ne folioteipillä. Jos kanavasi tarvitsevat enemmän korjauksia kuin pystyt realistisesti käsittelemään, keskustele urakoitsijan kanssa niiden uusimisesta.

Tiivistä

Tiivisteet vähentävät lämmittämisen tarvetta mahdollistamalla kodin lämmön tehokkaamman säilymisen. Tiivistenauhat ikkunoiden ja ovien ympärille on yksi tapa parantaa kodin energiatehokkuutta, mutta se ei ole ainoa asia, jonka voit tehdä. Voit myös asentaa myrskyikkunoita olemassa oleviin ikkunoihin ja vedon poistajia ulko-oviisi.

Ympärivuoden

Joitakin asioita voidaan tehdä ympäri vuoden kodin energiankulutuksen vähentämiseksi. Muuttamalla tapojasi ja käyttäytymistäsi voit säästää energiaa ja rahaa joka päivä.

Mikroaaltouunin käyttö uunin sijaan

Uuniin verrattuna mikroaaltouunit käyttävät ruoan keittämiseen noin 80 % vähemmän energiaa. Mikroaaltouunit eivät myöskään lämmitä keittiötä kuten uunisi, joten lämpiminä päivinä mikroaaltouunin käyttö voi vähentää ilmastoinnin käyttöä, mikä voi myös säästää rahaa.

Pese vaatteet kylmässä vedessä kuuman sijaan

Monet ihmiset uskovat, että vaatteiden peseminen kuumassa vedessä pitää valkoiset vaatteensa valkoisempina ja värit kirkkaampina. Näin ei kuitenkaan aina ole. Vaatteiden pesu kylmässä vedessä on useimmissa olosuhteissa täysin riittävää, jopa tahranpoistoon. Itse asiassa jotkut vaatteet toimivat parhaiten kylmässä vedessä pestynä, mukaan lukien pitsi, silkki ja tummat, kirkkaanväriset kankaat. Vaatteiden peseminen kylmässä vedessä vähentää myös kodin energiankulutusta.

Ryömintätilan tarkastaminen säännöllisesti

Ryömintätilassasi voi tapahtua monia asioita, jotka voivat lisätä kodin energiankulutusta. Kuumavesiputket voivat alkaa vuotaa, tuholaiset voivat pureskella lattian läpi, eristys voi hajota ja ilmakanavat voivat alkaa vuotaa. Ryömintätilan tarkastaminen voi paljastaa ongelmia, jotka puolestaan voivat antaa vinkin tavoista, joilla voit säästää energiaa. Tarkista ryömintätilasi säännöllisesti, jotta saat selville ongelmia, jotka voivat lisätä kotisi energiankulutusta.

Kodin energia-auditointi

Kodin energiatarkastukset ovat toinen tapa tunnistaa talosi energiavuodot. Asunnonomistaja voi suorittaa auditoinnit tee-se-itse-projektina tai valtuuttaa ammattilaisen tekemään tarkastus. Vaikka ammattimainen energia-auditointi voi olla perusteellisempaa, oman suorittaminen voi olla silmiä avaava. Jos aiot suorittaa tämän tehtävän yksin, on tärkeää tietää, mitä etsiä. Ilman ennakkotietoa siitä, miten energia-auditointi toimii tai mitä etsit, saatat menettää kriittisiä energiavuotoja.

Tee-se-itse-tarkistuslista

Talossa on monia järjestelmiä, ja ne kaikki linkittyvät kodin energiankulutukseen tavalla tai toisella. Tietäen, mitä etsiä tarkastaessaan kutakin järjestelmää, voit tunnistaa ongelmat.

Ilmavuotojen paikantaminen ja tiivistäminen

Ilmavuotoja voi tapahtua monin paikoin. Vetoa aiheuttavia kohtia löytyy seinien halkeamista, pohjalautojen alta, ikkunoiden tiivistyksistä ja ilmakanavien varrelta. Vuotojen vähentäminen ja vedon estäminen voivat johtaa 10-20 prosentin energiansäästöön riippuen siitä, kuinka vakava energiavuoto on. Kodin energiatarkastuksen aikana tunnista vuodot ja palaa myöhemmin tiivistämään tukkimaan.

Tarkista eristys

Eristys on tärkeä ominaisuus, joka voi säästää energiaa kotonasi. Monissa vanhemmissa kodeissa ei kuitenkaan ole kunnollista eristystä, koska rakennussäännöt ovat muuttuneet niin, että ne vaativat ajan myötä enemmän eristystä. Yksi helppo tapa tarkistaa eristeet on kurkistaa ullakolle ja etsiä juoksuja jos näet juoksut eristeen läpi on eristystä syytä lisätä.

Lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden tarkastaminen

Kodin lämmitys- ja jäähdytyslaitteilla on iso rooli kodin energiatehokkuudessa. Tarkista uuni ja ilmastointilaite kulumisen merkkien vuoksi. Etsi nokea, rispaantuneita johtoja, likaisia keloja, likainen ilmansuodatin ja niin edelleen. Tee korjauksia tarpeen mukaan.

Valaistus

Valaistuksen parannukset ovat muuttaneet dramaattisesti sitä, kuinka paljon energiaa käytämme kotiemme valaisemiseen. Mikäli käytät edelleen hehkulamppuja kotonasi, LED-valoihin vaihtaminen voi säästää yli 1 000 dollaria 10 vuoden aikana.

Laitteet ja elektroniikka

Voit parantaa kodin energiatehokkuutta dramaattisesti vaihtamalla laitteesi ENERGY STAR -tuotteisiin. Jos tämä ei sovi budjettiisi, tarkista laitteistasi asetukset, jotka saattavat vähentää niiden energiankulutusta. Voit esimerkiksi hallita laitteiden digitaalisessa näytössä käyttämään valoa tai vähentää niiden energiankulutusta alentamalla niiden käyttölämpötilaa. Laitteet, joita ei käytetä kovin usein, voidaan irrottaa pistorasiasta, kun niitä ei käytetä, säästääksesi enemmän rahaa.

Ammattimainen kodin energia-auditointi

Ammattimainen kodin energia-auditointi on perusteellinen tutkimus kotisi järjestelmiin. Kun tarkastus on valmis, sinulle annetaan raportti, jossa on priorisoidut suositukset. Näin kodin energiatehokkuutta on helppo lisätä systemaattisesti.

Ammattimaisen energiatarkastuksen aikana tarkastaja tarkastaa järjestelmät ja huoneet, kuten:

• ullakko

• Ryömintätila tai kellari

• Kylpyhuone

• keittiö

• Ilmanvaihto järjestelmä

• Valaistusjärjestelmä

• Betonilaatta

• Liitetty autotalli

• Ovet ja ikkunat

• Mekaaninen ilmanvaihtojärjestelmä

• Lämminvesivaraaja

• Uusiutuvan energian järjestelmä

Ammattitaitoinen energiatarkastajasi tekee myös testejä erilaisista järjestelmistä, kuten laitteista ja kanavista. Nämä testit kertovat tarkastajallesi, jos näissä järjestelmissä on näkymätön ongelma, jota et pysty havaitsemaan, mutta joka aiheuttaa järjestelmän vuotamisen tai tarpeettoman energiamäärän kulumisen.

Ammattimaisen energiatarkastajan raportti voi maksaa satoja euroja, mutta voit säästää paljon enemmän tekemällä muutoksia, joita energiatarkastaja suosittelee. Ammattimaisen energiatarkastuksen todellinen arvo on se, kuinka perusteellinen se on. Se on myös kuuleminen, jonka aikana voit kysyä energiantarkastajaltasi kysymyksiä siitä, miten edetä energiantarkastajan suosittelemista päivityksistä.

Muita energiansäästövinkkejä

Nämä ovat vain joitain monista tavoista, joilla asunnonomistajat säästävät energiaa kotona. Kotienergia-auditoinnista aloittaminen on hyvä tapa tunnistaa merkittävimmät muutokset, joita asunnossa on tehtävä. On myös hyödyllistä arvioida tapojasi ympäri vuoden ja tehdä pieniä elämäntapamuutoksia tarpeen mukaan. Muista, että energiankulutuksesi muuttuu kaudesta toiseen, joten ei riitä, että arvioit energiankulutustasi vain yhteen aikaan vuodesta.

Päivittäminen energiatehokkaaseen laitteeseen on toinen tapa säästää paljon energiaa. Jos sinulla ei ole rahaa päivittää laitteitasi tällä hetkellä, aloita budjetoiminen kuluihin hieman kerrallaan, koska ne ovat säästämisen arvoisia.

Energian säästäminen on jatkuva prosessi. Ajan muuttuessa myös energiankulutuksesi muuttuu. Kotitaloudet käyttävät nykyään usein kaksi tai kolme kertaa enemmän energiaa kuin kotitaloudet vain viisikymmentä vuotta sitten. Samalla tekniikka paranee koko ajan, ja insinöörit etsivät aina uusia tapoja käyttää laitteitamme vähemmällä energialla. Ostamalla uusimmat ja nykyaikaisimmat tekniikat ja laitteet voit vähentää kodin energiankulutusta yleisesti.

Katso alkuperäinen englanninkielinen artikkeli täältä: https://www.akhomeshow.com/energy-conservation-tips/