Tietoa LED-lampuista

Energiansäästö, LED vs perinteinen hehkulamppu.

Kokonaiskustannukset hehkulamppu: (0,14€/kWh x 25 000h x 0,060 kW ) + ( 0,5€ x 25 kpl ) = 237,5€ 

Kokonaiskustannukset LED lamppu ( 0,14€/kWh x 25 000h x 0,007 kW + ( 3,25€ x 1 kpl) = 27,75€ 

Säästö LED-lampulla 209,75:- 

Mikäli vaihdat 10 vanhaa lamppua LED-lamppuihin säästät 2097,50€

Wateista lumeneiksi 

Kun valitset uutta lamppua niin katso ensisijaisesti lampun valotehoa. Tämä näytetään Lumeneina (Lm), tätä arvoa voit verrata vanhaan lamppuusi jolloin on helpompi valita lamppu haluamallasi valontuotolla.

Olemme tottuneet valitsemaan lampun perustuen kantaan sekä Watti määrään. LED-lamput, energiansäästölamput ja halogeenilamput ovat energiatehokkaampia kuin hehkulamput. Tämä tarkoittaa että ne käyttävät vähemmän energiaa tuottaakseen saman valotehon. 

Kuvassa alla voit nähdä valotehon ja kuinka monta Lumenia lampun tulee tuottaa vastatakseen vanhaa hehkulamppua tai energiansäästölamppua.

Valaisuteho

 Peitto (m²) 

LED-lamppu
Lumen Peitto(m²)
2W
150Lm 1-3㎡
3W
250Lm 2-4㎡
5W
400Lm 3-6㎡
7W
600Lm 6-8㎡
9W
800Lm 8-10㎡
12W
1000Lm 12-15㎡
15W
1200Lm 15-18㎡
18W
1500Lm 18-20㎡

LUMEN
Lumen on SI-yksikkö valoteholle(valovirta), lyhennys lm. Valovoimaa eli valonlähteen intensiteettiä mitataan Kandelana(candela, cd). Lumeneista saadaan myös esiin luksit jotka kuvaavat valaistusvoimakkuutta luxia(lx) 

Yksi luksi on valaistusvoimakkuus, jonka yhden lumenin valovirta antaa tasaisesti jakautuessaan yhden neliömetrin alalle (1 lx = 1 lm/m2). Mitä kauempana pinta on valolähteestä, sitä pienempi valaistusvoimakkuus on. Jos voimakkuus on esimerkiksi 100 luksia 1 metrin etäisyydellä, se on 25 luksia 2 metrin päässä ja 4 luksia 5 metrin päässä.

  

Hehkulamppu LED 
12W  1,5W 
25W  3W 
40W  4,5W 
60W  7W 
75W  8,5W 
90W  10W 
100W  11W 

Kelvin Skaala

Kelvin skalan

Eri IP luokat
 

IP65 = Laitteella on korkein luokitus mekaanista tunkeutumista vastaan, eli laite on pölytiivis. Laitteen päälle suihkutettu vesi ei aiheuta toimintahäiriötä laitteessa.  

IP66 = Pölytiivis ja vesisuihkulta suojattu.  

Ensimmäinen numero kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä kuten pölyä vastaan

Kotelointi   Kuvaus  
IP0X  Ei suojausta
IP1X  Suojaus suuria kappaleita vastaan 50mm tai enemmän  
IP2X  Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5mm (kuten sormi)  
IP3X  Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 2,5 mm  
IP4X  Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 1mm  
IP5X  Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä
IP6X  Täydellinen suojaus. Pölytiivis

 

Toinen numero kertoo laitteen suojauksesta vettä vastaan. 

Kotelointi   Kuvaus   Tarkempi kuvaus
IPX0  Ei suojausta
IPX1  Suojaus suoraan ylhäältä tulevaa vettä vastaan. Pisarasuojattu.   Testi: 10 minuuttia vesialtistusta joka vastaa 1mm sadetta minuutissa  
IPX2  Suojaus ylhäältä +/- 15°    Testi: 10 minuuttia vesialtistusta joka vastaa 3mm sadetta minuutissa
IPX3  Suojaus ylhäältä +/-60° sateenkestävä. Testi: 5 minuuttia vesialtistusta 0.7l minuutissa paine: 80–100 kPa 
IPX4  Suojaus vesiroiskeita vastaan. Testi: 5 minuuttia vesialtistusta 10l minuutissa paine: 80–100 kPa 
IPX5  Kestää vesisuihkun joka suunnasta. Testi: vähintään 15 minuuttia vesialtistusta 12,5l minuutissa paine: 30 kPa 3 metrin etäisyydeltä  
IPX6  Kestää suurella paineella tulevan ruiskun. Testi: vähintään 3 minuuttia vesialtistusta 100l minuutissa paine: 100 kPa 3 metrin etäisyydeltä 
IPX7  Kestää lyhytaikaisen (max 30 min) upotuksen veteen. Testi: 30 minuutin upotus veteen max 1m syvälle
IPX8  Kestää jatkuvan upotuksen veteen Testi: (yli 30 min yli 1 metrin syvyydessä yleensä max 3m). Valmistaja määrittää tarkat olosuhteet jokaiselle laitteelle.
 


Kannat  

E27 

Iso kierreaknta, "normaalikierrekanta", E27 on hyvinkin yleisessä käytössä. Saatavilla on led-lamppujen lisäksi vielä energiansäästölamppuja, halogeenilamppuja sekä hehkulamppuja. Monissa yleistilojen valaisimissa on tämä kanta. Lampun kupu on yleisesti led-, halogeeni- ja hehkulampuissa iso pallokupu, mutta lamppua löytyy myös pienellä pallokuvulla sekä pitkulaisella kuvulla.


 

E14

 

Pieni kierrekanta, E14 on monissa koristevalaisimissa esimerkiksi kattokruunuissa kynttilälamppu on tällä kannalla. Kuten isompaankin kierrekantaa, on tätä pienempääkin saatavilla led-lamppujen lisäksi energiansäästölamppuja, halogeenilamppuja sekä hehkulamppuja. Lampputyypistä riippuen lampunkupu voi vaihdella kynttilän muodosta pieneen pallokupuun.


 

T8 G13

Putkilamppu T8 (G13) on monissa loisteputkivalaisimissa käytössä. Loisteputkien sijasta nykyään käytetään monesti led-putkia.
 

GU10 

GU10-kanta on yleisesti käytössä 230V alasvaloissa ja spottivalaisimissa.
 


LED on tänä päivänä kehittynyt valaistustekniikka ja saatavilla useimpiin käyttötarkoituksiin. Tässä kerromme hieman lisää saatavilla olevista lampuista ja tavallisesti käytetyistä kannoista


LED-lampun ja perinteisten lamppujen vertailu ei ole aivan mutkatonta. Jotta saadaan oikea vertailukohta täytyy verrata Lumeneita Wattien sijaan tietääkseen paljonko kyseinen lamppu tuottaa valoa.


LED-lamppujen valossa ei ole juurikaan lämpöä, joka saattaa olla suuri etu joissain tapauksissa, esimerkiksi kun halutaan valaista lämmölle herkkiä kohteita. Ei tule kuitenkaan unohtaa että diodit lämpenevät ja lämpö pitää johtaa pois, jotta saavutetaan pitkä käyttöikä eikä valotehoa menetetä iän myötä. Tästä syystä LED-lamput näyttävät hieman erilaisilta kuin perinteiset lamput.
 
Useita LED-lamppuja voi himmentää ja tämä ilmenee myyntipakkauksesta. Ei kuitenkaan ole sanottua että olemassa oleva himmennin toimii juuri kyseisen lampun kanssa. Monet kotona valmiina olevista himmentimistä eivät ole suunniteltu uudelle tekniikalle, joten saattaa olla että joudut vaihtamaan myös himmentimen.

Energiasäästö
Keskimääräinen energiasäästö on noin 80% kun vanha hehkulamppu korvataan LED-lampulla Energiansäästö on näin suurin piirtein sama kuin energiansäästölampulla joskin LED-lampun käyttöikä on huomattavasi pidempi. 

LED FAKTAT

Energiaefektiivisyys: Valodiodit luovuttavat enemmän valoa per Watti kuin hehkulamput.

- Väri: Valodiodit tuottavat tiettyjä värejä ilman filtteriä, mikä on halvempaa ja helpompaa.

Syttymisaika: Valodiodit syttyvät heti.

- Himmennettävyys: Valodiodeita voidaan himmentää, pulssimoduulilla tai vähentämällä virtaa.

- Lämmön tuotto: Verrattuna muihin lamppuihin valodiodit tuottavat hyvin vähän lämpöä(infranpuna säteilyä) joka saattaa vahingoittaa tekstiileitä tai muita herkkiä kohteita. Syntyvä lämpö lämmittää lähinnä valodiodin alaosaa josta se johdetaan tehokkaasti pois erilaisin ratkaisuin.

Mekaaninen kestävyys: Koska valodiodit rakentuvat komponenteista kiinteässä muodossa ja niissä ei ole hehkulankaa kestävät ne paremmin iskuja ja tärinää kuin hehkulamput tai loisteputket.

- Käyttöikä: Valodiodeilla on suhteellisen pitkä käyttöikä 35 000 -100 000h verrattuna hehkulampun jonka käyttöikä on n. 1000h ja halogeenilamppu 2000-4000h. Hyvä energiansäästölamppukaan ei yllä kuin 15 000 tuntiin optimaalisissa olosuhteissa ja valotehoa menettäen.

- Valon jakautuminen: Kuten matalajännite halogeeneissa myös valodiodit ovat muotoiltu siten että säde tuottaa tietyn säteilykulman erona hehkulamppuihin ja loisteputkiin jotka tarvitsevat heijastimen.

Raskasmetallit: Valodiodeissa ei käytetä elohopeaa jota löytyy loisteputkista ja energiansäästölampuista.